Bijbel lees tips

De Bijbel als krachtbron

In Matteüs 4 lezen we dat Jezus werd verleid door de duivel. Hoe verdedigde Hij zich? Hij zei tot drie keer: “Er staat geschreven in het Woord.” Jezus bood weerstand aan sterke verleidingen door zich te verschuilen achter het Woord van God. Het Woord van God is een veilige bescherming. Als Jezus dit al nodig had, hoeveel meer hebben wij het dan nodig?

Jezus kende het Woord van God. Dit was niet alleen feitelijke kennis. Hij kende het Woord met Zijn hart. Zijn wij niet geroepen om hetzelfde te doen? Het kennen van de Bijbel gaat niet zozeer over hoeveel Bijbelteksten je uit je hoofd kan opnoemen. Het gaat erom dat je hart in verbinding staat met Gods Woord. Dat je enthousiast bent over de Bijbel. Dat je in je leven hebt gemerkt dat de Bijbel je kan helpen om een goed en rein leven te leiden.

Jezelf voeden met het Woord

Psalm 119 vers 9 zegt: “Hoe kan een jonge man zuiver leven? Als hij zich laat leiden door Uw woord.” (Het Boek). Het woordje ‘leiden’ kan je ook uitleggen als voeden. Een jonge man kan zuiver leven als hij zich regelmatig laat voeden door het Woord van God.

Het verdiepen in de Bijbel moet niet voortkomen uit angst of schuldgevoel. Het werkt beter wanneer je de Bijbel zelf wilt lezen, omdat je ontdekt hebt dat het je goed doet. Als je hebt ontdekt dat je door de Bijbel verandert en groeit. Als je hebt ontdekt dat Gods Woord je raakt en opbouwt.

God wil ons helpen om een liefhebber te zijn van Zijn Woord. We hebben het nodig om zelf een diepe relatie op te bouwen met de Bijbel. Natuurlijk mag je opgebouwd worden door voorgangers, herders en schrijvers. Het is geweldig dat God bijbelleraren en sprekers heeft gegeven om je te onderwijzen. Deze hulpmiddelen mogen echter nooit een vervanging zijn van je eigen tijd in het Woord van God.

Ga zelf schatgraven in het Woord van God. Ga een manier ontdekken om zelf te ontvangen van Gods Woord. God wil inzichten en openbaringen geven. God wil je bemoedigen vanuit Zijn Woord.

Sterker worden

God wil je helpen om beter te worden in het weerstand bieden tegen verleidingen. God wil je door Zijn Woord helpen om meer zelfbeheersing te ontwikkelen. Hij wil Zijn kracht beschikbaar stellen door Zijn Woord. Het Woord van God geeft sterkte en kracht aan je wil. De duivel wil absoluut niet dat wij ons verdiepen in het Woord van God. Hij wil dat we druk zijn met allerlei andere dingen, behalve met de Bijbel.

Het Woord van God maakt ons denken sterk. Wanneer we het Woord bestuderen willen we zuiver, heilig en puur leven. Het Woord helpt je om een grotere afkeer tegen zonde en porno te krijgen. Een man die sterk is in het Woord is sterk tegen verleiding.

Praktische tips

  • Het is belangrijk om in je agenda tijd apart te zetten om het Woord van God te bestuderen. Het hoeft niet gelijk drie uur per dag. Wellicht kun je beginnen met 10 tot 15 minuten. Zet deze tijd apart. Reserveer het! Als je deze tijd niet reserveert zal de tijd opgeslokt worden door andere dingen.
  • Kies een tijdstip dat je energie hebt. Voor de één is dit ’s morgens, voor de ander is dit ’s avonds.
  • Neem een actieve houding aan. Ga er echt even voor zitten. Liggend op bed maak je het jezelf wel erg moeilijk om niet in slaap te vallen.
  • Kies een Bijbelvertaling die bij je past. Wanneer je moeite hebt met oudere taal: de Bijbel in gewone taal is een nieuwe vertaling die erg makkelijk leest.
  • Weet je niet waar je moet beginnen? Je kunt een Bijbelrooster gebruiken. Deze kun je vinden op het internet. Ook kun je een boekje kopen dat uitleg geeft bij het Bijbelboek dat je leest.
  • Heb je wat aansporing nodig of doe je het liever niet alleen? Het kan je helpen om je aan te sluiten bij een Bijbelstudie groep: een groep die 1 keer in de week bij elkaar komt en samen in de Bijbel leest. Als deze studiegroep niet aanwezig is kun je deze zelf beginnen door met een paar vrienden bij elkaar te komen. Vraag eventueel een ouder persoon in de Kerk om je daarbij te helpen. Het is bijzonder om te zien hoe oudere personen veel kunnen vertellen en uitleggen uit de Bijbel.

Hoe meer jij je verdiept in de Bijbel, hoe leuker het zal worden. Je gaat steeds meer begrijpen en je gaat meer verbanden zien.

Veel plezier!