Wat motiveert jou?

Goede motieven om te stoppen

Bij het overwinnen van een verslaving is een langdurige motivatie enorm belangrijk. Het is net als bij een sportwedstrijd. Je kunt alleen maar tot goede prestaties komen als je elke dag gemotiveerd bent om de juiste keuzes te maken.

Je kunt maandag en dinsdag wel enorm je best doen op het trainingsveld, maar als je woensdag en donderdag in je bed blijft liggen en je ‘vol vreet’ dan zul je in het weekend niet kunnen presteren. Je hebt dus een blijvende en langdurige motivatie nodig.

Hoe kom je aan (blijvende) motivatie? Het heeft allemaal te maken met wat je wil en waarom je dat wil. Wat is je diepste beweegreden om rein te willen leven? Wat zijn je overtuigingen die je helpen om te gaan voor puurheid?

Goede motieven

Ik wil een aantal motiveringen noemen. Uiteraard is het vaak een verzameling van motieven.

  1. Je bent er zeker van dat het Gods bedoeling is dat je rein en zuiver leeft. Je weet zeker dat het Zijn plan is dat je rein aan een huwelijk begint. (Hebr 13:4, Matt 5:28) Juist omdat je van God houdt wil je Hem gehoorzamen. (Joh 14:21). Rein leven heeft te maken met een grote vorm van aanbidding!
  2. Je wil rein leven vanwege je (toekomstige) vrouw. Je wilt je gedachten niet vervuilen uit liefde voor haar. Je wilt door reinheid haar eren en waarderen.
  3. Je wil een goede vader zijn. Je wilt geen vader zijn die regelmatig vieze dingen opzoekt en doet. Je wilt puur zijn omdat je een goed en liefdevol voorbeeld wil zijn voor je zoon/zonen en dochter(s)
  4. Je weet dat God een plan en bestemming voor je leven heeft. Hij heeft je gaven en talenten gegeven om Zijn Koninkrijk te bouwen. Je weet dat jouw verslaving je blokkeert om volledig in je roeping te wandelen. Je wilt breken met onreinheid, omdat je wilt dat God krachtig door je heen kan werken.
  5. Uit zelfrespect. Als je heel eerlijk bent dan heb je weinig waardering voor een man die masturbeert achter zijn laptop bij een afbeelding van een wildvreemde vrouw. Je weet dat dit alles te maken heeft met onreinheid en lust i.p.v. liefde. Je wilt niet zo’n man zijn. Dat is een reden waarom je rein en zuiver wilt leven.
  6. Je hebt ervaren dat een verslaving veel negatieve gevolgen heeft op emotioneel en sociaal gebied. Door de verslaving is er veel onvrede en onrust in je hart. Je hebt het gevoel dat je voortdurend op je hoede moet zijn. Je bent bang om betrapt te worden. Je leeft met schuld en schaamte. Je wantrouwt mensen en je sluit jezelf steeds meer af. Dit is geen leven, maar overleven. Je wilt dit niet langer.
  7. Je hebt geen zin om de negatieve vruchten te plukken van een verslaving. Op korte of lange termijn zul je de prijs voor een verslaving op diverse levensgebieden moeten betalen. Je verslaving heeft negatieve gevolgen voor je portemonnee, je huwelijk en je lichamelijke conditie. Je bent hier klaar mee. Je wilt dit niet langer.

Hout op het vuur

Spreuken 26:20A zegt “ Bij gebrek aan hout gaat het vuur uit”.

Zonder aanmoediging zal het motivatie vuur langzaam uitdoven. Een belangrijke rol van een coach is om voortdurend de motivatie scherp en levendig te houden. Een coach overtuigt je keer op keer van het belang om juiste keuzes te maken. De coach herinnert je aan de goede en slechte consequenties van je keuzes.

In zekere zin ben jij je eigen coach. Je hebt het nodig om jezelf aan te spreken. Heel praktisch, lees deze 7 motivaties dagelijks of wekelijks door. Lees, ze 1 keer per week op een vast tijdstip hardop voor. Je begint elke maandagochtend met dit hardop uit te spreken. Stop ze in je Bijbel. Hang ze naast je bed of bij de koelkast. Kortom, zorg ervoor dat je regelmatig een houtblokje op het vuur gooit. Tegelijk is het belangrijk dat ook andere mensen je bemoedigen en stimuleren. Laat je daarom ook aanvuren!

Wat zijn motieven die jou aanmoedigen?
Plaats hieronder een reactie.