Seks voor het huwelijk

Seks voor het huwelijk

Voor veel mensen is seks buiten het huwelijk de normaalste zaak van de wereld geworden. Het is begrijpelijk dat veel christenen zich afvragen waarom zij dit dan anders moeten doen. Waarom is seks verkeerd als je van elkaar houdt? Als je toch wilt trouwen met je partner, dan kan seks voor het huwelijk toch wel?

Seksualiteit heeft alles te maken met hechting en verbondenheid. Je beleeft een diepe eenheid met de ander. Als mens zijn wij in de eerste plaats een geest, en we hebben een ziel. Met deze ziel maken we door middel van onze zintuigen contact met de aardse wereld. We bevinden ons in een lichamelijk omhulsel.

De Bijbel noemt dit ook wel onze ‘jas’ of onze ‘tent’, zoals staat in 2 Corintiërs 5:1:

Wij weten dat wanneer onze aardse tent, het lichaam waarin wij wonen, wordt afgebroken, we van God een woning krijgen: een eeuwige, niet door mensenhanden gemaakte woning in de hemel.2 Corintiërs 5:1
We zijn niet ons lichaam. We zijn niet onze jas, we zijn gelukkig veel meer dan dat. We zijn een unieke persoonlijkheid met gaven en talenten. Wanneer je seksueel contact hebt met een ander dan is er niet alleen sprake van een lichamelijke eenheid, ook je geest en je ziel worden met elkaar verbonden.

Door het lichamelijke en seksuele contact geef je iets heel persoonlijks en iets heel kostbaars weg aan een ander. Je verbindt jezelf aan de ander en je geeft jezelf letterlijk volledig bloot. Door seksualiteit geef je toegang aan de ander om heel dichtbij te komen. Je opent je diepste innerlijk.

Seksualiteit is veel meer dan een lichamelijke activiteit. Je hele wezen is er bij betrokken. Door seksueel contact ga je een diepe verbinding aan met de ander. Het is een zeer diepe en krachtige vorm van hechting. Dit verdient absoluut een veilige bescherming. De enige juiste manier van bescherming is die binnen het huwelijk.

God bedacht het huwelijk

Het huwelijk is Gods idee om een veilige en krachtige bescherming aan te bieden waar man en vrouw met elkaar omgaan. Binnen het huwelijk beloof je trouw aan de ander en maak je een krachtig besluit om jezelf levenslang toe te wijden. Door deze krachtige toewijding is er veiligheid en geborgenheid tussen jou en je partner. Het huwelijk is die veilige plaats waar jij jezelf helemaal bloot kunt geven. Dat is mooi en dat is kostbaar.

In Hebreeën 13:4 staat: ‘Eer het huwelijk.’ Waarom verdient een huwelijk eer? Omdat het een idee is vanuit God. Het huwelijk is door Hem bedacht en daarmee is het ontzettend kostbaar. Het geschenk van God binnen het huwelijk is seksualiteit. Wanneer je het kunt bewaren tot je huwelijk, is seksualiteit ook wel het huwelijkscadeau van God.

Het cadeau te vroeg uitgepakt

Soms kan het gebeuren dat het cadeau veel te vroeg is uitgepakt. Je hebt het cadeau niet ontvangen van God, maar je hebt het zelf al genomen. Dat is niet Gods bedoeling. Wanneer de relatie dan voor het huwelijk wordt afgebroken geeft dit intens verdriet.

Hoeveel mensen hebben niet intens verscheurende pijn gehad omdat ze veel te ver zijn gegaan? Hoeveel mensen hebben spijt nadat ze erachter zijn gekomen dat ze dingen hebben gedaan tegen hun wil in? Spijt dat ze hun geschenk aan een verkeerde hebben weggeven? Dit levert vaak zelfverwijt en neerslachtigheid op.

Er zijn zoveel stelletjes die lange tijd denken dat ze echt samen door het leven zouden gaan, maar die na enige tijd toch uit elkaar gaan. In hun verkeringstijd leek alles perfect. Het leek niet meer dan normaal om seks met elkaar te hebben. Iedereen doet het, dus waarom niet?
Echter, wanneer de relatie wordt verbroken komt daar de schuld, schaamte, verdriet en spijt.

Leer elkaar kennen zonder seks

De verkeringstijd is met name bedoeld om elkaar beter te leren kennen. God wil dat je sociaal en emotioneel een goed fundament bouwt. Je leert iemand veel beter kennen door een vriendschap op te bouwen zonder seks. Als je eenmaal begint met seks binnen je verkering dan begint dit al snel de overhand te nemen.

Leer iemand dus kennen zonder seksueel contact. Dan ontdek je veel beter of die persoon bij je past. Wanneer je er dan later voor kiest om te trouwen heb je nog jaren de tijd om samen jullie seksualiteit te beleven.