Is zelfbevrediging een zonde

Is zelfbevrediging een zonde?

Is zelfbevrediging volgens de Bijbel een zonde of is het toegestaan? Wat vindt God ervan als we mastruberen? De meningen in de kerk zijn verdeeld over dit onderwerp. Dit komt omdat er in de Bijbel niet direct over gesproken wordt.

Zelfbevrediging en onreine gedachten

De onderliggende problemen van zelfbevrediging zijn vaak de onreine gedachten of fantasieën die er bij komen kijken. Veel mannen die zichzelf bevredigen doen dit terwijl ze hun fantasie prikkelen. Ze kijken porno of denken aan aantrekkelijke vrouwen. Jezus keurt dit radicaal af. Hij is hier streng op tegen. In Matteüs 5:27 zeg Hij: “Iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd.”

Dus, wanneer je fantaseert en masturbeert dan is dit een vorm van overspel. Jezus is duidelijk. Deze vorm van zelfbevrediging is niet goed te praten. Het is wijs als je je hier radicaal van bekeert. Jezus wil je kracht geven om hier vrij van te komen.

Wanneer is het onrein?

Wanneer is iets rein en wanneer is iets onrein? Wanneer weet je of je met begeerte naar een vrouw heb gekeken? Er zijn twee sleutelwoorden, namelijk ‘begeerte’ en ‘vrouw’. Begeerte heeft alles te maken met een seksueel verlangen. Als er een gedachte in je opkomt als ‘Die vrouw zou ik wel aanraken’, is het verkeerd.

Als je bij jezelf een gevoel van seksuele opwinking merkt wanneer je denkt aan een andere vrouw dan je eigen vrouw, is het foute boel. Het maakt niets uit of dit op straat is of via een afbeelding of een video. Seksueel opgewonden worden is iets heel anders dan dat je merkt dat je een vrouw aantrekkelijk vindt. Je mag best denken: “Dat is een mooie vrouw.”, of: “Die meid heeft een sprankelende uitstraling.” Dat is iets anders dan een seksueel verlangen.

Een ander sleutelwoord in deze tekst is ‘vrouw’. Hoe ziet de vrouw er uit die je ziet? Door na te gaan bij jezelf wat je opviel aan de vrouw die je zag kun je er achter komen in hoeverre het rein of onrein was. Als het je opviel dat de vrouw bijvoorbeeld uitdagend of schaars gekleed is, kijk je op een onreine manier naar een vrouw.

Kan zelfbevrediging rein zijn?

Kun je aan zelfbevrediging doen zonder onreine gedachten te hebben? Ja, dat is mogelijk. Maar dat is vaak wel een uitzondering. De grote vraag is ook hoe vaak je masturbeert. Komt zelfbevrediging zonder onreine gedachten een keer per vier maanden voor of is het iets wat meerdere malen per dag terugkeert? Is deze vorm van zelfbevrediging per se zondig? Sommige Bijbelleraren vinden van wel. Het is immers op je eigen bevrediging gericht. Andere bijbelleraren durven dit niet zo stellig te zeggen.

Toch is vaak zo dat christenen die deze daad doen, zich er later slecht over voelen. Is dit aangeleerd? Is dit het werk van Gods Geest? Of weten we diep van binnen dat God het eigenlijk niet zo heeft bedoeld? Is zelfbevrediging alleen een vorm van lichamelijke ontlading? Kan deze daad onrein zijn als je hart, gedachten en gevoelens rein blijven? Is het leren bedwingen van het verlangen niet beter dan het daadwerkelijk uitvoeren van zelfbevrediging? Genoeg vragen om nog eens over na te praten. Zie het forum.