Breng het in het licht

Breng het in het licht

Hoeveel mensen weten van jouw worsteling met onreinheid?
De kans is groot dat je dit het liefst geheim houdt. Dat kan komen omdat je bang bent dat mensen een negatief beeld over je zullen krijgen of omdat je je schaamt voor je probleem.

Wanneer je je worsteling geheim houdt kan dit je behoorlijk in de weg gaan zitten. Veel voorkomende gevolgen zijn:

  • Je voelt je alleen in je worsteling.
  • Je bent niet eerlijk tegen de mensen tegen wie je dat wel zou willen zijn.
  • Je doet ‘schijnheilig’ alsof jij alles onder controle hebt.
  • Je vermijdt gesprekken rondom seksualiteit.

Geef Satan geen kans

Satan probeert je gevoelens van schaamte aan te praten zodat je hier niet over gaat praten. Hij weet dat het vrijwel onmogelijk is om je verslaving te doorbreken zo lang je je mond hier over houdt.

In de verborgen plekken van je leven kan Satan ongezien zijn gang gaan, maar wanneer je je zwakke plek in het licht brengt verandert er iets. Satan kan geen licht verdragen. Hij vlucht er zelfs voor weg! Als jij open en eerlijk met mensen deelt waarmee je worstelt ga je merken dat dit een enorme opluchting geeft.

Als je wilt losbreken van porno of seksverslaving is het belangrijk om je gevoelens van schaamte aan de kant te zetten. Vertel één of enkele mensen uit je omgeving open en eerlijk over je worsteling.

Aan wie kan ik het vertellen?

Niet iedere persoon is geschikt om het tegen te vertellen. Bij voorkeur heeft de persoon de volgende eigenschappen:

  • Het is iemand van het zelfde geslacht. Mannen en vrouwen beleven seksualiteit op een andere manier. Mannen onder elkaar begrijpen elkaar vaak beter.
  • Het is iemand die weet wat de negatieve bijwerkingen zijn van seksuele onreinheid.
  • Het is een Christen. Wanneer je geen Christen in je omgeving hebt, kies dan in ieder geval iemand die volgens morele principes leeft.
  • Het is iemand die je vertrouwt en bij wie je je veilig voelt.
  • Het is iemand die je zou kunnen aanmoedigen of coachen.

Hoe begin ik?

Het beginnen van het gesprek is altijd een drempel waar je overheen moet. Is het hoge woord eruit, dan gaat het meestal vanzelf.
Om te beginnen kun het beste eerst aankondigen dat je graag zou willen praten. Hiermee check je of iemand op dat moment wel tijd heeft en niet over 5 minuten weg moet.

“Ik zou graag iets persoonlijks met je willen bespreken. Heb je daar nu tijd voor?”

Wanneer je je worsteling met verleiding hebt uitgesproken zal dit een enorme opluchting zijn. Je kunt de persoon ook vragen of hij je in de toekomst wil helpen.
Zo kun je vragen of de persoon regelmatig bij je wil informeren hoe het gaat. Ook kun je afspreken dat je de persoon zult bellen op het moment dat je verleiding ervaart. Dit laatste werkt goed, omdat je niet achteraf, maar vooraf de verleiding in het licht brengt.

Neem zelf de verantwoordelijkheid

Let er wel op dat jijzelf altijd degene blijft die verantwoordelijk is voor wat je doet. De mensen in je omgeving kunnen je ondersteunen en aanmoedigen, maar jij moet het doen.

Heb je verkering of ben je getrouwd? Dan is het belangrijk dat je ook je vriendin of vrouw eerlijk vertelt over je worsteling met onreinheid. Dit is een lastige stap, maar hoe eerder je hem maakt hoe beter. Ze verdient het om de waarheid te weten, en de waarheid maakt vrij!